Święta na wynos

Gazeta Wyborcza Bydgoszcz wraz z Bydgoską Agencja Rozwoju Regionalnego – partnerem akcji ”Święta na wynos” zachęcają do wsparcia bydgoskiej gastronomii i lokalnych wytwórców. Spędźmy te Święta lokalnie, korzystając z oferty rodzimych przedsiębiorstw i restauracji.

 

Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia dla wielu z nas będą zupełnie inne od dotychczasowych. Sytuacja pandemiczna niekorzystnie wpłynęła na wiele aspektów naszego życia i odcisnęła piętno na gospodarce. – To niezwykle trudny czas szczególnie dla branży gastronomicznej, dlatego zachęcamy do tego, by wspierać bydgoskie restauracje, zamawiając jedzenie na wynos, tak na co dzień, jak też na swój świąteczny stół – mówi Edyta Wiwatowska, prezes zarządu Bydgoskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. – Apel ten warto potraktować szerzej i rozważyć także w kontekście zakupów przedświątecznych czy wyboru prezentów dla naszych bliskich. Zachęcamy, by pod wieloma choinkami w tym roku znalazły się upominki z Bydgoszczy, zakupione u lokalnych wytwórców i sprzedawców – dodaje.

 

Wspierać lokalnych przedsiębiorców można na wiele sposobów. Jednym z nich jest odwiedzenie bydgoskiego Frymarku, który mimo pandemii, tradycyjnie odbywa się co niedzielę przy ulicy Gdańskiej 8. To nie tylko okazja, by kupić regionalne przetwory czy wypieki, ale też nabyć świąteczne prezenty.

 

Od 1 grudnia działa również Wirtualny Jarmark Świąteczny. To kolejna szansa na wsparcie regionalnych przedsiębiorców. – Bydgoski Jarmark Świąteczny nie mógł, z powodu obostrzeń, odbyć się w tradycyjnej formie. Po rozmowach z kupcami, zdecydowaliśmy o organizacji wirtualnego jarmarku – to też wyjście naprzeciw przedsiębiorcom i rękodzielnikom – mówi Marta Stachowiak, rzeczniczka bydgoskiego ratusza. Po wejściu na stronę internetową Wirtualnego Bydgoskiego Jarmarku Świątecznego pokazuje nam się wizualizacja jarmarku, a po kliknięciu w poszczególne kramy zapoznajemy się z ofertą stoisk i wskazówkami jak nabyć dane produkty. Znajdziemy tu m.in. pierniczki, oscypki, konfitury, gęsinę, a także ręcznie robione ozdoby na choinkę i nietuzinkowe pomysły na prezent. Wirtualny Bydgoski Jarmark Świąteczny to możliwość wsparcia aż 26 lokalnych przedsiębiorstw, wśród nich są m.in. Fabryka Lloyda, Browar Koronowo, Muzeum Mydła czy Herbaciarnia Asia.

 

Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja, by wesprzeć branżę gastronomiczną, która wciąż ponosi ogromne straty przez pandemię koronawirusa. Data ponownego otwarcia restauracji nadal nie jest znana, a restauratorzy walczą o utrzymanie swoich biznesów. Gwiazdka to czas, kiedy możemy im pomóc korzystając chociażby z bożonarodzeniowej oferty. Wiele z nich proponuje nie tylko dania na wynos, ale też dowozi posiłki. – Pracujemy codziennie od 12 do 19, żeby wciąż jakoś funkcjonować. Robimy wynosy i dowozy na terenie całej Bydgoszczy, ale to kropla w morzu tego co było, może z 10 procent naszego dawnego utargu – mówi Jacek Zaremba, właściciel „Meluzyny”. – Teraz skupiamy się na świętach i pracujemy nad udoskonalaniem oferty świątecznej. To dobra okazja, żeby chociaż odrobinę odciążyć się od obowiązków w tym magicznym czasie, a my zajmiemy się przygotowaniem klasycznego czerwonego barszczu, pierogów z kapustą i grzybami czy pasztecików – dodaje Zaremba.

 

Bydgoska Weranda i Karczma Rzym to restauracje, które działają przy hotelach, dlatego kuchnia wciąż pracuje tutaj na dużych obrotach. – Przygotowujemy też dania na wynos i świąteczne cateringi. W Karczmie Rzym proponujemy tradycyjne świąteczne potrawy – ryby w wielu smakach, pierogi, staropolski bigos, gęś czy kaczkę pieczoną w całości. Natomiast oferta restauracji Weranda godzi tych gości, którzy oczekują tego, co w świętach lubimy najbardziej, z nowoczesnym produktem wysokiej klasy. Zamówić można chociażby kawior – mówi Marta Leszczyńska, dyrektorka marketingu w Hotelu Bohema i w Karczmie Rzym. – Dużym zainteresowaniem cieszy się catering dla firm. Mimo, że organizacja świątecznych imprez firmowych nie jest możliwa, to widać, że ludzie chociażby w przestrzeniach biurowych chcą spędzić ze sobą czas i poczuć magię świąt – dodaje Leszczyńska.

 

Branżę gastronomiczną cały czas stara się wspierać też miasto. – Wciąż funkcjonuje Bydgoski Pakiet Przedsiębiorców zakładający ulgi m.in. w czynszach czy podatku od nieruchomości. Każdą sprawę rozpatrujemy indywidualnie. Wspieramy gastro akcją, która została zapoczątkowana w marcu i teraz, jesienią została wznowiona – „Wspieramy Bydgoską Gastronomię. Zamawiamy na wynos!”. W porozumieniu z restauratorami i tymi, którzy prowadzą inne lokale gastronomiczne, oferujące dania na wynos, na stronie bydgoszcz.pl zrobiliśmy baner dedykowany wsparciu bydgoskiej gastronomii – są tu dane kontaktowe wszystkich bydgoskich lokali, które odpowiedziały na naszą propozycję i dołączyły do akcji. Lista jest na bieżąco aktualizowana. Wsparliśmy też promocyjnie akcję bydgoskich przedsiębiorców z okolic starego miasta – opowiada Marta Stachowiak.

 

W bydgoskim dodatku Gazety Wyborczej i na stronie bydgoskiego ratusza można znaleźć ofertę ponad 100 lokali gastronomicznych, zachęcamy do zapoznania się z ich codziennym i świątecznym menu. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, a tradycyjne spotkanie z restauratorami możemy zamienić na symboliczną pomoc.

 

Przed nami szczególna Gwiazdka, kończąca trudny 2020 rok. – Mamy nadzieję, że pomimo nie najlepszych okoliczności, czas Świąt będzie dla wszystkich chwilą oddechu, okazją do złapania dystansu do trudnej sytuacji pandemicznej, w jakiej się znaleźliśmy, a także szansą na odnalezienie w sobie dobrych emocji, życzliwości i uśmiechu – podsumowuje Edyta Wiwatowska.

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktualnościach i wydarzeniach organizowanych przez BARR, zapisz się do newslettera

email marketing powered by FreshMail