Aleksandra Sowa-Trzebińska to mistrzyni piekarstwa i cukiernictwa oraz współwłaścicielka i członek zarządu sieci Cukiernia Sowa. Jej kariera obfituje w liczne sukcesy, zarówno na krajowej, jak i międzynarodowej scenie cukierniczej. W 2012 roku uzyskała tytuł Mistrzyni Cukiernictwa, co zapoczątkowuje pasmo jej kolejnych triumfów. W tym samym roku zdobywa pierwsze miejsce w Prezentacji Pralin i Rzeźby Czekoladowej na Polagrze oraz reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Sao Paulo w Brazylii.
W 2013 roku zdobywa pierwsze miejsce w Lodowych Mistrzostwach Polski, a w 2014 roku wywalcza trzecie miejsce na Gelato World Cup w Rimini we Włoszech. Jej zaangażowanie i pasja do cukiernictwa zaowocują także wsparciem dla Reprezentacji Polski na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w 2015 roku w Rimini. W 2020 roku pełni rolę Team Managera Reprezentacji Polski na Lodowych Mistrzostwach Świata – Coppa del Mondo della Gelateria – w Rimini. W 2024 roku kończy ICAN Strategic Leadership Institute, aby rozwijać swoje umiejętności zarządzania. Jest również jurorem w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych, co świadczy o jej wiedzy i autorytecie w dziedzinie cukiernictwa.
Pełni ważną rolę w sieci Cukiernia Sowa. Nadzoruje produkcję wyrobów cukierniczych i kawy, a także działy utrzymania ruchu i jakości oraz R&D . Zarządza siecią piekarni oraz działem Horeca, dbając o najwyższy standard produktów i usług. Jej zaangażowanie i profesjonalizm mają istotny wpływ na rozwój firmy. Nieustannie promuje polską tradycję cukierniczą i piekarniczą na świecie, zdobywając liczne nagrody i wyróżnienia oraz dzieląc się swoją pasją i wiedzą z kolejnymi pokoleniami cukierników.